1987 yılında California’da kurulan Gilead, yıllar içinde hızla genişleyen ürün portföyü ve araştırma aşamasındaki ilaçlarıyla, 6 kıtaya yayılmış 8600 çalışanı ve 400 civarında devam eden veya planlanmış klinik araştırmasıyla Dünya’nın en büyük biyofarmasötik şirketlerinden biridir.
2007 yılında İstanbul ofisi kurulan Gilead Sciences İlaç Tic. Ltd. Şti. HIV/AIDS, kronik hepatit B& C, hematolojik kanserler ve sistemik fungal enfeksiyonların tedavisinde kullanılan ürünlerin Türkiye’de ruhsatlandırılmasından, ithalatından, pazarlanmasından, satışından ve dağıtımından sorumludur.
Gilead’ın araştırma ve geliştirme çalışmaları bugün itibariyle HIV/AIDS, karaciğer hastalıkları, ciddi solunum ve kalp-damar rahatsızlıkları, kanser ve enflamasyon için bir sonraki nesil olabilme potansiyeline sahip yenilikçi tedavi seçeneklerinin incelendiği 200’ü aşkın klinik çalışma ile, kuruluşundan itibaren ulaştığı en kapsamlı noktadadır.
Gilead Nisan 2013’te ABD Patent ve Ticari Marka Bürosu (USPTO) tarafından dünya çapında yaşam kurtaran teknolojileri sunmanın yenilikçi yollarını geliştiren kuruluşlara verilen İnsanlık için Patentler ödülünü almıştır. Gilead bu ödülü alan 10 kuruluştan biridir.
Gilead Türkiye global destekli çalışmaların yanında, Gilead tarafından daha önce hizmete sunulmuş ürünlerle ilgili veya üzerinde çalışılan terapötik alanlarda araştırıcı destekli çalışmaları aktif olarak desteklemektedir. Bu araştırmalar Gilead ilaçlarının etkinliği ve tolerabilitesine dair değerli bilgiler verebilir ve ruhsatlandırma çalışmalarında elde edilen kapsamlı verileri gerçek yaşam verileriyle tamamlayabilir. Gilead Türkiye olarak, şu anda HBV ile ilgili 3 ayrı Araştırıcı Destekli Çalışmayı (InvestigatorSponsored Trial, IST), hasta alımı aşamasında bulunan IFI ile ilgili 1 IST’yi ve HIV ile ilgili onay sürecindeki 1 IST’yi desteklemektedir.
Ülkemizde de, yukarıda belirtilen yenilikçi tedavilerin teminin yanısıra bilimsel çalışmalar, sürekli tıp eğitimi ve sosyal ve akademik destek projelerine yoğunlaşarak faaliyetlerini sürdürmektedir.
Bunlara ek tüm Avrupa’yı kapsayan akademik ve sosyal destek programları dışında her ülkenin kendi özelinde Gilead Fellowship Programı gibi- ülkelerin akademik sosyal ve eğitsel ihtiyaçlarına katkı amaçlı programları organize etmektedir.
Fellowship bilimsel ve sosyal destek programının temel amacı; HIV-AIDS , hepatit B ve C, invazivfungal hastalıklar (IFD) ve hematoloji terapötik alanlarında araştırma, eğitim, sağlık ve hasta bakımını iyileştirme amaçlarıyla en iyi uygulamayı oluşturan ve teşvik eden yeni fikirlerin geliştirilmesini, keşfedilmesini ve yayılmasını sağlayacak projelere destek vermektir. Projeler ülkemizin önde gelen bilim insanlarından oluşan tamamen bağımsız jüriler tarafından değerlendirilmekte ve ödüle hak kazanmaktadır. Total bütçe olan 300.000 TL , başarılı bulunan projeler arasında dağıtılmaktadır.
Programımıza 2015’te 42 ,2016’da 49 proje başvurmuş, değerlendirme komisyonumuz tarafından değerlendirilmiş ve bu projelerden 2015’te 6’sı 2016’da 9’u, desteğe hak kazanmıştır,
Ayrıca 2017 Gilead Fellowship Programının 1 Şubat 30 Haziran 2017 tarihleri arasında açık olacaktır. Artık gelenekselleşen Fellowship Destek Programımızdan ilgisini esirgemeyen ,komisyonumuzun değerli üyelerine ve programa katılım gösteren tüm bilim insanları ve sivil toplum örgütlerine teşekkür ederiz.
Kazanan Projeler 2016
Dr Metban Mestanzade & Prof Dr Sevgi Beşışık: Hematolojik MalignitelerdeAllojenik Kök Hücre Nakli Sonrası B, T ve NK Hücre Kimerizmi Değerlendirilmesi
Doç Dr Serdar Şıvgın: AllojenikHematopoietik Kök Hücre Nakli (alloHKHN) yapılan ve aşırı demir birikimi olan hastalarda kök hücre nakli sonrası dönemde labil plazma demir (LPD) düzeylerinin demir yükünü göstermedeki özgünlük ve hassasiyetinin değerlendirilmesi ve demir şelasyon tedavisi sırasındaki değişimlerinin tesbiti
Prof Dr Deniz Güney Duman: Kronik viral hepatit B ve C hastalarında Endoskopik Ultrasonografi ile hesaplanan karaciğer elastografi değerlerinin güvenilirliği
Doç Dr Murat Sayan &Doç Dr Alper Şener: Türkiye’de Kronik Hepatit C’li Hemodiyaliz Hastalarında HCVAntiviral (NS3/4, NS5A, NS5B) İlaç Direnci ve Sorumlu Mutasyonların Belirlenmesi
YardDoç Dr Umut Şahin & Prof Dr Fehmi Tabak: SUMO (Small Ubiquitin-likeModifier) ve PML (PromyelocyticLeukemia) Proteinlerinin Ekspresyonu ve Hücre İçi PML/SUMO Modifikasyon Sisteminin Verimliliği HIV Enfeksiyonun Seyrini ve Tedavi Sürecini Etkiler mi?
Prof Dr Hüsnü Pullukçu:Hiv pozitif hastalarda aşı ile korunabilen hastalıklara karşı önerilen aşı programları yeterli mi?
Pozitif Yaşam Derneği: Psiko sosyal destek ve Hiv travması üzerindeki etkileri.
Kırmızı Şemsiye Derneği: Ankara’da Trans Kadın Seks İşçilerinin Cinsel Sağlık Durumunun İyileştirilmesi Projesi
Şişli Belediyesi Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü: Comprehensive CommunityBased HIV/AIDS Voluntary Counseling, TestingandOutpatient CareIntegrated in Sisli Municipality Health Center; Center of Excellence
Kazanan Projeler 2015
Dr Hande Berk Çam: C. albicans’a bağlı kateter enfeksiyonlarında antifungal kullanımının oluşan biyofilm ve notch proteinlerinin ekspresyonu üzerine etkisinin doku düzeyinde araştırılması.
Dr Ege Can Şerefoğlu: ARV tedavi alan HIV pozitif bireylerde cinsel işlev bozuklukları.
Doç Dr Bilgül Mete: Gerçek hayatta uzun dönem Hep B tedavisinde değişik tedavi yaklaşımlarının etkinlik ve güvenilirliğini uzun süreli olarak değerlendiren gözlem çalışması
Prof Dr Volkan Korten: HIV pozitif hastalarda dört farklı kardiyovasküler risk skorunun karşılaştırılması
Dr Ekrem Ünal: Minimal rezidüel hastalığı tanımlamak ve izlemek için düşük maliyetli teknoloji geliştirilmesi
Dr Güneş Esendağlı: Antiretroviral tedavi alan kişilerde T hücre yorulması ve vaskülit aktivasyonu
Prof Dr Sibel Aşçıoğlu: Hematolojik kanserli febrilnötropenik hastalarda emprik ve pre-emptiveantifungal tedavi yaklaşımlarının etkinlik ve maliyetlerinin karar analizi yöntemiyle karşılaştırılması.
#GileadTürkiye #FellowshipProgramı #ÖdülTöreni #İstanbuldaRafflessOtelde #Fellowship #Gilead