11-17 Haziran Ulusal Erkek Sağlığı Haftası sebebiyle Anadolu Sağlık Merkezi Üroloji Uzmanı Dr. Cüneyt İşeri, erkeklerde yumurtalık tümörlerinde erken tanının önemine dikkat çekiyor .
Anadolu Sağlık Merkezi Üroloji Uzmanı Dr. Cüneyt İşeri, özellikle 20’li yaşlardaki erkeklerde (20-40 arası) yumurtalık (testis) tümörleri görülebiliceğini, bu tümörlerin yumurtalıklardaki şekil ve değişiklikleri, büyüme, daha önceden var olmayan yeni bir kitlenin ortaya çıkmasıyla kendilerini belli ettiğini ve genellikle ağrısız olduklarını açıklıyor. Dr. Cüneyt İşeri, erken tanı ve daha etkili tedavi için bu yaşlardaki erkeklerin yumurtalıklarını düzenli olarak kontrol etmelerini öneriyor ve ekliyor: “Yumurtalık torbası duvarı banyo sonrası sıcak etkisiyle inceliyor ve kontroller bu işlem sonrasında daha kolay yapılabiliyor. Şüphe durumunda da mutlaka bir üroloji uzmanına başvurulması gerekir”.
Prostat kanserinin erken tanısı için ise 40 yaşından sonra her yıl muayene yapılması gerekiyor. Bu değerlendirme parmakla rektal inceleme ve serum PSA analizi ile (kan testi) yapılıyor. Dr. Cüneyt İşeri, şüphelenilen olgularda yapılan prostat biyopsileri ile hastalığın tedavi edilecek aşamada teşhis edilebilidiğini ve ailede prostat kanserli kişiler varsa riskin daha fazla olduğunu vurguluyor:
1. Prostat kanseri sıklığı ülkelere göre değişiklikler gösterebiliyor. Türkiye’de her 100 erkekten 10-15’ine bu teşhis konulmaktadır.
2. Erkeklerde yumurtalık tümörleri daha nadir görülür, erkek kanserlerinin %1-1,5 kadarı testis tümörüdür.
3. Her iki kanserin tedavisinde de histoloji, tümör evresi ya da diğer başka faktörlere göre cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi uygulanmaktadır.