Colossae Otel’de düzenlenen 12. Üniversite Hastaneleri Birliği Toplantısı, 5-26 Mayıs 2012 tarihlerinde Pamukkale Üniversitesi ev sahipliğinde Denizli’de yapıldı.
Toplantının açılışında konuşan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, Üniversite Hastaneleri Birliği’nin çalışmalarının kamuoyu tarafından ilgiyle takip edildiğini ifade etti.
Hasta memnuniyet anketlerinde yüzde 80’lere varan bir memnuniyet artışının söz konusu olduğunu belirten İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, çok hızlı yönetilmeye çalışılan “Tam Gün Yasası” ile ilgili sıkıntılarının olduğunu, ciddi öğretim üyesi kayıplarının yaşandığını ve ciddi hastalıkları bulunan yüzde 5-10’luk hasta gurubunun üniversiteden ayrılan öğretim üyeleri nedeniyle büyük sorunlar yaşadığını söyledi.
Üniversite Hastaneler Birliği Derneği (ÜHB) Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, Türkiye’de hastanelerdeki hizmet kalitesinin arttığını, hasta memnuniyet anketlerinde de bu memnuniyet artışının gözlendiğini belirterek buna rağmen ciddi hastalıkları bulunan yüzde 5-10’luk kesimin sorunlar yaşadığını ifade etti.
Üniversite Hastaneleri Birliği’nin toplantılarında ortaya çıkan sorunlara nasıl çözümler üretileceği konusunda fikirlerin paylaşıldığını ifade eden Söylet, ”Toplantılarda, sağlık turizmi, kamu, özel ortaklıklarını konuşuyoruz. Hastanelerimizi, kurumlarımızı yaşatmaya çalışıyoruz. Üniversite hastanelerinin Türkiye’nin farklı yerlerinde farklı sorunları var. Tıp fakültelerinin sorunlarını da konuşuyoruz ve paylaşıyoruz.” dedi.
İstanbul Üniversitesi’nde çok ciddi sıkıntıların çekildiğini belirten Söylet, ”Maalesef çok hızlı yönetilmeye çalışılan tam günle ilgili sıkıntılardan söz ediyorum. Ciddi kayıplarımız oldu.” dedi.
Şeffaflık ve hesap verebilirliğin bütün kurumlarda ön planda olduğu bir dönemin yaşandığını belirten söylet, sözlerini şöyle sürdürdü ”Hasta memnuniyet anketleri belirgin olarak Türkiye’de hasta hizmeti kalitesinin arttığını gösteriyor. Yüzde 35’lerden yüzde 80’lere varan bir memnuniyet artışı söz konusu. Hizmet yönünde bir rüzgar esiyor. Herkeste hizmet konusunda rekabet ve yarış söz konusu. Yüzde 80 memnuniyetti bunu hallettik, bu müthiş bir şey. Ama çok ciddi hastalıkları olan, birçoğu da bugüne kadar referans merkezlerinde, üniversite hastanelerinde, eğitim ve araştırma hastanelerinde tedavi edilen esas sıkıntılı olan yüzde 5-10’luk hasta grubu çok zor durumda, bunu görmezden gelmeyelim. Bu soruna mutlaka çözüm getirmek zorundayız.”
Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurum Başkanı Hasan Çağıl, yılsonuna kadar taşra teşkilatı olan Kamu Hastane Birlikleri’nin oluşturulacağını bildirdi.
Çağıl, Colossae Otel’de düzenlenen ”12. Üniversite Hastaneleri Birliği Toplantısı”nda ”Kamu Hastane Birlikleri” düzenlemesini anlattı. Son 10 yılda, Türkiye’de sağlık hizmetlerinin sunumunda ciddi değişikliklerin yaşandığını, bunun sonrasında da yönetim ve yapıda değişikliklerin yapıldığını aktaran Çağıl, şöyle devam etti: ”Sağlık Bakanlığı’na bağlı devlet hastaneleri bundan önce insan kaynakları açısından Personel Genel Müdürlüğü tarafından, finans, para durumu açısından Strateji Başkanlığı gibi merkezde bulunan birimler tarafından yönetiliyordu. Bu yeni yapıyla tüm hastaneler, insan kaynakları, finans ve tedaviye yönelik kararlar açısından tek bir kurum haline getirildi. Şu anda kamu hastaneleri kurumu esasında Sağlık Bakanlığı personelinin yüzde 80’ine yakınını, yine Sağlık Bakanlığı’nın sağlık için kullanmış olduğu kaynağın da yüzde 80’ini yürüten bir kurum haline geldi.
İki aydır bakanlık içerisinde bu yapıyı kurmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki haziran ayının sonundan başlamak üzere, yıl sonuna kadar taşra teşkilatımız olan Kamu Hastane Birlikleri’ni oluşturacağız.”
Çağıl, Kamu Hastane Birlikleri’nin yönetim ve işleyişi hakkında bilgi de verdiği konuşmasında, en üst organının Genel Sekreterlik olarak belirlendiğini, daire başkanı, idari işler daire başkanı, mali işler daire başkanının Genel Sekreterlik’ e bağlı olacağını kaydetti.
Toplantıya İstanbul Üniversitesi Rektörü ve Üniversite Hastaneler Birliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Yunus Söylet, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurum Başkanı Hasan Çağıl, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlık Turizm Daire Başkanı Dr. Dursun Aydın, üniversite hastanelerinin başhekimleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.